بررسی کامل تفاوت ساختار لاستیک بایاس و رادیال با تیوبلس

این‌که شما به عنوان یک راننده از ساختار لاستیک خودروی خود اطلاع داشته باشید خیلی مهم است. در این مقاله سعی داریم از ویژگی‌های تایر رادیال و بایاس بگوییم و تفاوت این دو را با تایر تیوبلس بیان کنیم.

 فرق تایر رادیال و بایاس در چیست؟

تفاوت اصلی بین تایرهای رادیال و بایاس در ساختار لایه‌بندی آن‌هاست و البته نوع ترکیبات به‌کار‌رفته در آن‌ها نیز در این تفاوت، بی‌تاثیر نیست. در تایر رادیال، لایه‌های سیم‎های فولادی بر دیواره جانبی عمودند و تشکیل زاویه ۹۰ درجه با مرکز تایر می‌دهند اما در تایر بایاس، این لایه‌ها به صورت مورب با زاویه ۳۰ تا ۴۰ درجه نسبت به خط مرکزی آج لاستیک با یکدیگر تلاقی می‌کنند.

پس از آشنایی اولیه با ساختار کلی این دو نوع تایر حتما این سوال ذهن‌تان را به خود مشغول کرده که هر کدام از این لاستیک‌ها برای کدام خودرو مناسب‌تر است؟ در جواب این سوال بهتر است ابتدا، ویژگی‌ها و نوع کارکرد تایر رادیال و بایاس را بشناسیم و سپس از خودروهای مناسب هر یک، بگوییم.

 لاستیک رادیال چه مزایایی دارد؟

استفاده از تایر رادیال در وسایل نقلیه، رایج‌تر است و اگر بخواهیم علت استفاده بیشتر از این نوع تایر را جستجو کنیم، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  1. ایجاد گرمای کمتر زیر بار و محموله.
  2. امکان رانندگی با سرعت بالا در مسافت‌های طولانی به علت مقاومت بیشتر در برابر گرمای سطح جاده.
  3. کاهش مصرف سوخت.
  4. دارای عملکرد بالا و مناسب برای خودروهایی نظیر شاسی‌بلندها و کامیون‌ها.
  5. بهبود کنترل خودرو به دلیل چسبندگی بیشتر با سطح جاده.
  6. سواری نرم‌تر و راحت‌تر.
  7. طول عمر بیشتر.

همه این مزیت‌ها برای اینکه رانندگان را به سمت خرید تایر رادیال هدایت کنند، کافی به نظر می‌رسند اما تایر رادیال در کنار ویژگی‌های خوبش، معایبی هم دارد که در اینجا به آن‌ها نیز می‌پردازیم.

معایب لاستیک رادیال کدامند؟

پس از بررسی ویژگی‌های قابل توجه تایر رادیال، قصد داریم با معایب لاستیک رادیال نیز آشنا شویم.

  1. ضعف دیواره جانبی تایر رادیال در برابر ضربات جدولی.
  2. تاثیر منفی ساختار کمربند فولادی این تایر بر کیفیت سواری.
  3. ایجاد صدای بیشتر در اثر طرح آج‌های سخت‌ و عمیق‌تر.
  4. گران‌تر بودن تایر رادیال نسبت به بقیه لاستیک‌ها که البته با توجه به عملکرد

مطلوب این تایر و طول عمر بالاتر آن، نمی‌توان قیمت بالا را یک ضعف مطلق برای تایر رادیال در نظر گرفت.

تایر بایاس چه قابلیت‌های متمایزی دارد؟

با مزایا و معایب تایر رادیال آشنا شدید، حال می‌خواهیم تایر بایاس را نیز مورد بررسی قرار دهیم تا شما بتوانید با هر دوی این لاستیک‌ها آشنایی پیدا کنید.

  1. تایر بایاس بیشتر در خودروهای قدیمی‌تر، استفاده می‌شود و با توجه به محدودیت‌هایی که دارد در همین کاربرد‌های خاص، عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهد.
  2. قیمت پایین‌تری نسبت به تایر رادیال دارد.
  3. به علت ساختار مقاوم،  برای بارهای سنگین و استفاده در خارج از جاده، مناسب‌تر است.
  4. دیواره جانبی انعطاف‌پذیرتری دارد و همین امر باعث چسبندگی بیشتر تایر با سطوح ناهموار می‌شود.

نقاط ضعف تایر بایاس را بشناسید!

  • مصرف سوخت تایر بایاس بیشتر است.
  • برای رانندگی در سرعت‌های بالا مناسب نیست.
  • آج‌های تایر به دلیل سطح چسبندگی بالا، دچار سایش بیشتری می‌شوند.

با ساختار کلی تایر رادیال و بایاس آشنا شدید اما اینکه کدام تایر را برای خودروی خود انتخاب کنید بستگی به نیازها و اولویت‌بندی فردی، بودجه و نوع خودروی شما دارد. اگر بخواهیم به صورت کلی هر یک از این تایرها را برای ماشین‌های مختلف تجویز کنیم، می‌توان به این گونه دسته‌بندی کرد:

تایر رادیال: مناسب برای خودروهای سواری، کامیون‌های سبک و ماشین‌آلات کشاورزی.

تایر بایاس:تراکتورها، ماشین‌آ‌لات سنگین و فعال در شرایط سخت و خارج از جاده‌ها.

تشخیص لاستیک رادیال با بایاس؛ چگونه امکان‌پذیر است؟

تشخیص لاستیک رادیال با بایاس؛ چگونه امکان‌پذیر است؟

درست است که ساختار داخلی تایرها قابل مشاهده نیست اما برای تشخیص لاستیک رادیال و بایاس، روش‌های دیگری‌ نیز وجود دارد که به اختصار به آن‌ها می‌پردازیم:

  1. اگر دقت کرده باشید بین اعداد و حروف روی لاستیک خودرو، حرف انگلیسی R یا B را دیده‌اید. R نشانه رادیال بودن (Radial) و B نشانه بایاس بودن (Bias) آن تایر به شمار می‌رود. به طور مثال تایر P215/65R15، رادیال و P215/65B15 تایر بایاس است.
  2. دیواره لاستیک را کمی فشار دهید، دیواره‌های جانبی تایر رادیال، منعطف بوده در حالی‌که دیواره جانبی تایر بایاس سفت‌تر است و انعطاف کمتری دارد.
  3. اگر با یک سواری یا کامیون سبک روبرو هستید، امکان اینکه تایر این خودروها، رادیال باشد خیلی زیاد است اما اگر کنار یک ماشین سنگین و یا قدیمی ایستاده‌اید، می‌توانید روی بایاس بودن تایر آن خودرو حساب باز کنید.
  4. رادیال‌ها آج‌های تخت‌تری دارند و بالعکس شیارهای این تایرها پیچیده هستند اما در لاستیک بایاس، آج‌ها برجسته‌‌تر بوده و ساختار شیارها ساده به نظر می‌رسد.

فرق لاستیک رادیال و تیوبلس‌ در چیست؟

اشتباهی که بین عموم مردم رایج شده، مقایسه تایر رادیال با تیوبلس است، درحالی‌که رادیال به نوع ساختار لایه‌بندی لاستیک اشاره دارد و تیوبلس به معنای نداشتن تیوب داخلی تایر است و این یعنی یک تایر می‌تواند در آن واحد، هر دو ویژگی را با هم داشته باشد.

حالا وقت آن رسیده تا از شما بپرسیم چقدر با تایرهای تیوبلس و تیوب‌دار آشنا هستید؟ اصلا اطلاع دارید لاستیک ماشین‌تان، تیوبلس است یا تیوب‌‌دار؟

سالها پیش، تایرهای ماشین‌ها تیوب‌دار بودند؛ یعنی یک لاستیک از سه بخش رینگ، تایر و تیوب تشکیل می‌شد که وظیفه تیوب، نگه‌داشتن هوای فشرده بین رینگ و لاستیک بود. اما سال‌ها بعد، تایرهای تیوبلس جایگزین لاستیک‌های معمولی شدند. مهم‌ترین ویژگی تیوبلس‌ها، حذف تیوب داخلی تایر بود.

جداره داخلی تایر تیوبلس از لایه نازکی تشکیل شده که همین لایه، تایر را عایق‌بندی کرده و از نشت هوا جلوگیری به عمل می‌آورد. به طور مثال اگر که یک جسم بُرنده مانند میخ وارد بدنه یک تایر معمولی شود، لاستیک سوراخ شده و هوای درون آن به خارج راه پیدا می‌کند اما اگر این اتفاق در یک تایر تیوبلس رخ ‌دهد، خود میخ به عنوان محافظی برای جلوگیری از خروج هوا عمل می‌کند.

با ورود لاستیک‌های تیوبلس، سطح ایمنی تایر و عملکرد آن روند صعودی داشته و باعث تحولی بزرگ و مهم در صنعت تایرسازی شد.

در اینجا تنها به تعریف کلی تایرهای معمولی و تیوبلس بسنده کرده و پرداختن به ویژگی‌های این تایرها را به مقاله‌های دیگر موکول می‌کنیم.

آیا فرق لاستیک رادیال با معمولی را می‌دانید؟

احتمالا تا اینجای مقاله با شکل و ساختار کلی تایر رادیال و بایاس و همین‌طور اصطلاح تیوبلس و تیوب‌دار به‌طور کامل آشنا شده‌اید اما تصمیم داریم درباره فرق لاستیک رادیال با معمولی که پرسش بسیاری از عموم مردم است، صحبت کنیم.

در حقیقت منظور از «تایر معمولی» همان «تایر بایاس» است که درباره‌اش توضیح دادیم.

شاید علت به کاربردن اصطلاح «معمولی» به این دلیل باشد که در ابتدا تایر بایاس تولید و در خودروهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت و بعد از ورود تایر رادیال، کم‌کم با عنوان تایر معمولی میان مردم جا خوش کرد. در نتیجه، هرجا با عبارت تایر معمولی روبه‌رو شدید، منظور همان تایر بایاس است که در مورد تفاوتهایش با لاستیک رادیال در ابتدای این مقاله توضیح دادیم.

سخن آخر

حالا که با ویژگی‌ها و روش تشخیص لاستیک رادیال با بایاس آشنا شدید، می‌توانید هنگام خرید لاستیک برای خودروی خود، دقت بیشتری خرج کرده و با آگاهی، سنجیده‌تر عمل کنید. سعی ما بر این بود که شما فرق تایر رادیال و بایاس را بدانید و از معایب لاستیک رادیال مطلع شوید. شما می‌توانید با تماس با متخصصین مجرب ما در مجیکالا، مناسب‌ترین تایر را برای خودروی خود انتخاب کنید.

اشتراک گذاری